Google Search

Ishrana


  
   U poslednjih pet decenija u ishranu smo uneli više promena nego u poslednjih pet vekova! O njoj se nikada nije više pisalo i slušalo, nikada više niste "znali", i nikada više obolevanja u vezi sa neadekvatnom ishranom nije bilo.

   Emulgatori, konzervansi, zaslađivači, pojačivači ukusa... Aditivi su jedan od glavnih elemenata svakog procesa obrade namirnica. Pesticidi, mikotoksini... potreba za detoksikacijom, organski proizvedenom hranom, genetski ne modifikovanom... i STRAH. Strah od hrane sa jedne strane i neumerenost u jelu sa druge. Količine unete hrane su višestruko veće o ovom veku, prisutna je potpuna neumerenost, a svesnost o tome ne postoji.

   Ako i poželite da potražite bolji zalogaj, u potrazi za "zdravom hranom", "light" proizvodom ili proizvodom bogatim vlaknima, bez glutena, bez laktoze... zaboravljamo na ukupnu nutritivnu vrednost onoga što jedemo.

   Uravnotežena ishrana zapravo su dobro kombinovane namirnice. Tradicionalna jela, koja se, nažalost, sve manje jedu, sadržavala su sve sastojke koji su telu osiguravali potrebnu energiju i olakšavali držanje težine pod kontrolom: testenina sa sosom od povrća, griz, orašasto voće, mahunarke, pirinač. Za razliku od tih jela, današnja moderna i često previše rafinirana hrana prebrzo ulazi u krv i remeti prirodne procese tela, deluje na centar za sitost koji se nalazi u mozgu i na gušteraču koju podstiže na izlučivanje insulina.

   Ako želite da se oslobodite suvišnih kilograma i bolesti proisteklih iz lošeg hranjenja, potrebno je prvo uspostaviti kontrolu nad centrom za sitost. Na tom putu vam stručna pomoć postaje neophodna.

 

 
-     -     -       [ppt]   Prezentacija o ishrani   ZdravaDijeta URL       -     -    -
 

  - Snizite pritisak ishranom ZdravaDijeta URL - Hranom do zdravlja, masno je slasno ZdravaDijeta URL - Intolerancija hrane ZdravaDijeta URL  
  - Bolest kraljeva i hedoista ZdravaDijeta URL - Dijabetes - bauk pod kontrolom ZdravaDijeta URL - Insulinska rezistencija ZdravaDijeta URL  
  - Ishranom do dobrih gena ZdravaDijeta URL - Nadimanje ZdravaDijeta URL - Nepodnošenje mlečnog šećera - laktoze ZdravaDijeta URL  
  - Opsednutost zdravom ishranom ZdravaDijeta URL - Slatko i još slađe, ali dokle ZdravaDijeta URL - Snizite pritisak ishranom ZdravaDijeta URL  

 

- Vitkost – večna tema -


„Da li sam dovoljno vitka, koliko bi kilograma trebala da imam? Da li su samo kilogrami važni ili stvarno treba da merim obim struka? A procenat masti, koliko je on presudan? Popularne dijete i alternativni načini mršavljenja ili da poslušam dijetologa?” Dijete su lako dostupne iz novina, sa interneta, i sigurna sam da se veliki broj ljudi pridržava brzih i nadasve obećavajućih listića. “Koliko su dijete opasne i da li mogu biti štetne po zdravlje?” Mnogo pitanja! A kada smršate tu nije kraj dilemama! “Kako da održim težinu? Da li sada jedem „normalno“ kao pre dijete? Žudim za često zabranjenom hranom, da li ima prostora da samo nešto slatko, čokoladicu, uvedem u dijetu? Baš ništa slatko, doktorka?”

^ Vrh strane ^
* Index * Ishrana * Zdravlje * Dijeta * Media * Kontakt *

ZdravaDijeta ©