Google Search

Iskustva pacijenata


  

Iskustva pacijenata cica

  VITKA I ZDRAVA

   Magazin „CICA“, modeliran je da posveti pažnju tako važnom pitanju zdravlja, gojaznosti. Dugi niz godina svojim tekstovima, istinitim pričama o tome kako su se mnoge dame rešile svojih „viškova“, motiviše na pravi pokret - mršavljenje.

   Deo svojih strana posvećivao je i iskustvima mojih pacijenata, koji su nakon posećivanja savetovališta za ishranu poželeli da iskažu svoja iskusta. Deo njih je učestvovao i u besplatnom desetomesečnom lečenju u okviru projekta moje doktorske studije.

   Pokazale su sebi da im je stalo do svog zdravlja i da su odlučne da pobede svoje slabosti na pravi način. Istina koju su ponele sa sobom u novi, vitki život, je to koliko je važno mršaviti uz medicinski jedino opravdanu, raznovrsnu dijetu. Cilj je, shvatile su, da u dovoljno dugom periodu izgubite pravi višak - masne naslage, a ne vodu i mišićnu masu, i da to iskustvo hranjenja prihvate kao svoje nove, doživotne navike.

 

 

 

 

    Stranica magazina CICA na kojoj je bio upućen poziv čitaocima za učesestvovanje u besplatnom lečenju 2012. godine.

Iskustva pacijenata cica

 

 

 

    Magazin „CICA“ maj 2012.

     ANA RADOŠEVIĆ (44) iz Beograda

   OSLABILA 17 kg za 7 MESECI i tako pobedila anemiju, regulisala šećer

   Do treće trudnoće nisam znala šta znači imati problema sa viškom kilograma. Uvek sam bila vitka, čak sam posle prva dva porođaja ubrzo povratila liniju. Međutim, treću trudnoću sam morala da održavam i pet meseci sam provela u krevetu. Plazma keks i mleko su mi bili omiljena hrana. Posle porođaja situacija se samo pogoršala. To je bilo u vreme bombardovanja i, što od nervoze i straha a što iz ljubavi prema hrani, ja sam nastavila da se prejedam. Nemam šta da krijem, jela sam kad god i šta god da sam stigla! Ipak, najviše sam uživala u slatkišima. Kad se radilo o eurokremu, ledenim kockama ili čokoladi, jednostavno nisam imala meru. Tako sam i dobila 36 kg viška.

   Sedam godina sam tako živela. Izbegavala sam da se slikam, jer nikako nisam želela da imam „uspomenu“ na svoju debljinu. U jednom trenutku mi se sve smučilo i rešila sam da držim dijetu. Zapravo, odlučila sam da se izgladnjujem. Tako sam sa 90 kg došla na 85. Međutim, tek tada su nastali problemi. Postala sam anemična, a šećer mi je bio na gornjoj granici. Jako loše sam se osećala, bila sam malaksala, nisam imala snage ni za šta. Kad se sada setim, ni sama ne znam kako sam uspevala da se izborim sa troje dece i kućnim obavezama. Na nagovor supruga sam otišla kod dijetologa dr Tatjane Marović. Pretpostavljala sam da je anemija došla kao posledica loše i nezdrave ishrane i odlučila sam da se obratim stručnom licu za pomoć.

  Saveti dr Mraović su mi pomogli

   Samo prvih deset dana mi je bilo teško da se priviknem na nov režim ishrane. Posle je sve išlo glatko. U prvom mesecu sam oslabila 4,4 kg i to je bio fantastičan rezultat. Mnogo mi je značilo što sam uvek mogla da pozovem dr Mraović i posavetujem se sa njom. Jednom prilikom sam u panici uletela kod nje u ordinaciju, jer sam pojela parče torte. Mislila sam da je to kraj sveta. Ona se nasmejala i pitala me koliko parčića sam pojela pre nego što sam počela da držim dijetu. Jedno ne može da naškodi. Poenta je samo da naučim kako da utrošim višak kalorija koje sam unela. Tako smo se dogovorile da počnem da se bavim nekom fizičkom aktivnošću. Odlučila sam se za šetnju i tu mi je najstarija ćerka mnogo pomogla. Svake večeri je sa mnom pešačila od 6 do 8 km i bodrila me.

  Ostvarila sam svoj cilj

  - Uz dijetu koju mi je dr Mraović prepisala, za četiri meseca sam popravila krvnu sliku i regulisala nivo šećera u krvi. Problem je, dakle, bio u hrani. Kada sam sredila zdravlje, ostalo je još samo da doteram liniju. Postavila sam cilj i za sedam meseci sam ga ostvarila. Kad sam stala na vagu, nisam mogla da verujem da imam 68 kg. Bila sam presrećna! Konačno sam mogla da obučem usku majicu, suknju ili pantalone i da budem zadovoljna svojim odrazom u ogledalu!

  Kako bez slatkiša?

  - Kad mi je dr Tanja mi je prepisala dijetu, moje prvo pitanje je bilo: „A slatkiši?“ Bilo mi je nazamislivo da ih potpuno izbacim iz ishrane. Međutim, kad kad je zdravlje u pitanju, sve se može. Režim ishrane se sastojao od šest obroka i bilo je jako važno da se nijedan ne preskoči. Takođe, iznenadilo me je što su skoro sve namirnice, osim direktnog šećera, uvrštene u jelovnik. Hleb mi je bio dozvoljen, 50 g za doručak i isto toliko za večeru. Za ručak je bila obavezna čorba, a jelovnik se uglavnom sastojao od posnog mesa, ribe, povrća i voća. Sve se spremalo na maslinovom ulju i dijeta je vrlo podsećala na mediteransku ishranu, na kojoj sam odrasla jer sam rodom iz Zadra. Zbog anemije sam morala da jedem i crveno meso.

  Bolje 0,5 kg lubenice nego 3 baklave!

   Prošle su četiri godine od kako sam povratila zdravlje i doterala liniju zahvaljujući režimu dr Mraović. Iako se u međuvremenu nisam ugojila, rešila sam da ponovo idem kod nje, da još malo smršam. Već sam u godinama kada hormoni počinju da „rade“ i želim na vreme da sprečim da se, kao i većina žena, ugojim u menopauzi. Plan mi je da skinem još jedno 4 kg, čisto da se obezbedim na vreme. A sada će mi sigurno biti lakše da se nosim sa dijetom, jer sam promenila stav prema hrani. Sad mi je draže da pojedem pola kilograma lubenice, nego tri baklave!

   Kada sam sredila zdravlje, ostalo je još samo da doteram liniju. Postavila sam cilj i za sedam meseci sam ga ostvarila. Kad sam stala na vagu, nisam mogla da verujem da imam 68 kg.

Preuzeto sa: Magazin CICA
Intervju i tekst: Maja Gašić

    IRINA TOMIĆ (17)

   Smanjila obim bokova za 12 cm!

   Zahvaljujući stručnim savetima dijetologa dr Tatjane Mraović i svojoj disciplini, Irina je za osam meseci uspela da se reši celulita i skine višak sa najkritičnijih mesta – stomaka i bokova!

   Kada je shvatila da će zbog loših navika u ishrani izgubiti vitak stas, učenica Srednje medicinske škole iz Beograda odlučila je da se obrati dijetologu dr Tatjani Mraović. Zacrtala je cilj i krupnim koracima krenula ka njegovom ostvarenju!

   - Kada sam otišla na pregled kod dr Mraović, u avgustu prošle godine, imala sam 65 kg. Nisam bila debela, ali sam primetila da počinjem da se gojim u bokovima i stomaku i da mi se stvara celulit. I strašno sam se nervirala zbog toga! Krivac je, naravno, bila loša ishrana, odnosno puno testa i smokija. Nije se desilo da prođe dan, a da ne smažem celu kesu ove moje omiljene grickalice. Osim toga, često se dešavalo da preskočim obrok, pa da onda preteram sa hranom. Videla sam da grešim, ali nisam znala odakle da počnem. Želela sam da oslabim i lepše igledam, ali i da poboljšam ishranu, da se osećam zdravije. Zato sam odlučila da potražim stručnu pomoć.

  Bila sam spremna na odricanje

   - Pre nego što sam krenula kod dr Mraović već sam prestala da pijem gazirana pića. To je bio moj prvi korak ka ostvarenju cilja. Drugo, i najvažnije, što je trebalo da uradim jeste da uvedem pet do šest obroka dnevno, umesto dosadašnja dva ili tri. Jelovnik koji mi je doktorka prepisala mi se svideo jer je bio vrlo raznovrstan, a hrane je bilo više nego dovoljno. Za doručak sam obično jela musli s jogurtom, parče hleba sa sirom, pršutom i krastavcem ili pet pti ber keksića sa čašom mleka. Ručak se sastojao od supe, barenog povrća i piletine, ribe ili junetine. Uveče sam mogla da pojedem parče pice sa limunadom, dve palačinke sa namazom po želji ili parče hleba sa puterom i kuvanim jajetom. Smokija, grickalica i sokova sam se odrekla, a dva puta nedeljno sam smela da pojedem po 30 g crne čokolade, 2 kugle sladoleda ili srednju porciju kesten pirea... Svakog dana sam pila po tri litre vode, a za užinu sam jela voće. Ove promene mi uopšte nisu teško pale. Donela sam odluku i bila sam spremna na odricanje!

  Uživala sam u vežbama

   - Kada smo se prvi put videle, doktorka Tanja mi je preporučila da treniram, jer se po mom telu i metabolizmu videlo da nisam fizički aktivna. Tako sam počela da vežbam u teretani, četiri puta nedeljno po sat vremena. Nisam se držala jedne vrste vežbi, već sam sama osmislila kombinaciju različitih treninga. Išla sam na zumbu (spoj rege i latino plesa koja spada u kardio treninge), radila vežbe na parteru za oblikovanje zadnjice, trenirala na steperu koji odlično topi masne naslage, istezala mišiće na piletsu ili išla na bodi kompleks koji predstavlja spoj borilačkih veština... Svaki od ovih treninga je fizički prilično naporan, ali ja sam uživala! Osećala sam kako mi se mišići zatežu i telo oblikuje i to me je samo teralo da još napornije vežbam!

  Ostvarila sam svoj cilj

   - Od avgusta prošle godine do aprila ove godine sam oslabila devet kilograma! Za nekoga to nije puno, ali za mene je taman koliko treba. Osećam se super, jer sam ostvarila svoj cilj. Naučila sam da se zdravo hranim i doterala sam liniju. Celulit je gotovo nestao i skinula sam višak sa najkritičnijih mesta – stomaka i bokova! Kada sam počela da se pridržavam dijete i treniram, obim struka mi je bio 74 cm, a bokova 100 cm. Sada su moje mere znatno manje. Obim struka mi je 63 cm, a bokova 88 cm! Mišićna masa mi se povećala i istopila sam 11 % masti! Što se količine masti tiče, morala bih još da je smanjim, ali ne planiram više da mršavim. Samo ću da održavam liniju. Nastaviću ovako da se hranim, jer mi prija. Istina, ponekad se desi da prekršim dijetu i pojedem nešto slatko, ali se ne brinem. Svaku kaloriju viška utrošim na treningu!

Preuzeto sa: Magazin CICA
Intervju i tekst: Maja Gašić

    JELENA MILETIĆ (40)

   Zaustavila gojenje na vreme i SMANJILA OBIM STRUKA ZA 7 cm

   Nekada je mnogo teže započeti dijetu kada ste se ugojili svega par kilograma, nego kada treba da se izborite sa velikom viškom. Jelena je pronašla način. Zahvaljujući režimu ishrane dr Mraović, ona je uspela da povrati staru liniju i da na vreme da spreči gojaznost!

   Jelena Miletić (40), advokat iz Beograda, zapravo nikad nije imala ozbiljan problem sa gojaznošću. Njeni skokovi u kilaži nikada nisu iznosili više od 5-6 kg. Ali, ma kako to nelogično zvučalo pravim debeljucama, nekada je teže započeti dijetu čim primetite da ste se ugojili, nego izaći na kraj sa velikim viškom kilograma...

   - Nikada nisam bila gojazna. Već godinama moja standardna težina se kreće između 58 i 60 kg i prosto sam navikla na tu liniju. Međutim, pre jedno šest godina sam „nabacila“ višak od nekih 5 kg. Uzrok - neredovna ishrana, puno testa i slatkiša, sve ono što se jede onako „uz put“. Iskreno govoreći, nije to bilo toliko strašno, ali meni je jako smetalo. Telo mi je drugačije izgledalo, dobila sam stomak, ništa od garderobe ni nije stajalo kao nekada. Shvatila sam da ću se, ako tako nastavim , samo još više ugojiti i zato sam odlučila da se obratim dijetologu dr Tatjani Mraović.

  Prvi odlazak kod dr Marović

   - Za dr Mraović sam čula preko kolege koji je zahvaljujući njenoj dijeti fantastično oslabio. Otišla sam kod nje i rekla da je moj najveći problem to što se ne hranim zdravo i što nemam redovne obroke. Budući da ne spadam u gojazne osobe, dr Tanja je smatrala da nisam kandidat za rigoroznu dijetu. Propisala mi je jedan umereno dijetalni jelovnik koji se sastojao od 6 obroka. Slatkiša sam morala da se odreknem, ali važnije od svega je bilo da ne preskočem obroke. Tako sam za 2 meseca oslabila 5 kg i ponovo sam imala svojih uobičajenih 60. A to se najviše videlo po garderobi. Iako sam imala svega 5 kg manje, konfekcijski broj odeće mi se smanjio za čitava dva broja!

  Napravila sam istu grešku

   - Do pre par meseci sam sasvim fino održavala liniju. Međutim, opet sam počela da pravim iste greške. Radim kao advokat i prilično sam vezana za kancelariju, a to znači da se uglavnom hranim po pekarama. Testo i slatkiši, opet ista kombinacija hrane je učinila da ovog puta dođem na 66 kg. Redovno idem na jogu, ali takva vrsta vežbanja ne utiče na mršavljanje. Joga prija duhu i telu, ali ne topi masne naslage. Želela sam da sprečim dalje gojenje i tako sam i ovog puta potražila pomoć dr Mraović. Iako sam u suštini već znala šta treba da radim, ipak mi je bila potrebna kontrola. I to po mogućstvu što češća! Jer, kada se prave velike pauze, čovek dođe u iskušenje da gricne i ono što ne treba, a onda nema napretka...

  Dijeta sa sirovim namirnicama

   - Ovog puta dr Tanja mi je prepisala drugačiju dijetu. Obroci su bili na svaka tri sata, a jelovnik se uglavnom sastojao od sirovih ili barenih namirnica. Povrće sam mogla da jedem u neograničenim količinama, dok je voće bilo ograničeno jer ima šećera. Slatkiši su bili zabranjeni, a ugljeni hidrati su svedeni ma ninimum. Ono što je dobro kod ove dijete jeste što nema gladovanja, a kad je stomak pun onda i nema potrebe za slatkišima. Zato mi i nije palo teško da se odreknem omiljene čokolade. Osim toga, jedan dan nedeljno sam imala poseban jelovnik za detoksikaciju. Tada sam za doručak i užinu jela grejpfrut, a za ručak i večeru čorbu sa kupusom. I mogu vam reći da mi je baš prijalo!

  „Otišli“ kilogrami i centimetri

   - Uz ovakav režim ishrane sam za tri meseca oslabila 7 kg. I ovog puta, bila sam iznenađena kako mi se telo preoblikovalo. Smanjila sam obim struka za 7 cm, a obim kukova za 6 cm. Istopila sam salo i povećala mišićnu masu. Dijeta koju mi je dr Tanja prepisala je savršena za osobe kao što sam ja, koje ne treba da se reše velikog viška kilograma, već treba da skinu sa najkritičnijih mesta. Zato i nameravam da i ubuduće idem na kontrole kod nje, otprilike na svake 2 do 3 nedelje, čisto da održavam liniju. Naravno, to ne znači da nikad više neću pojesti nešto slatko, ali znači da ću umesto 100 g čokolade uzeti jedno rebro ili samo jedan sladoled umesto tri dnevno. Iz iskustva sam shvatila da sam sklona tome da se zapustim, a ovo je idealan način da na vreme zaustavim gojenje!

   Dijeta koju mi je dr Tanja prepisala je savršena za osobe kao što sam ja, koje ne treba da se reše velikog viška kilograma, već treba da skinu sa najkritičnijih mesta.

Preuzeto sa: Magazin CICA
Intervju i tekst: Maja Gašić

    JELICA MARINOVIĆ (40)

   Važno je smršati, ali i održati kilažu!

   Pre tri godine, Jelica Marinović (40) je odlučila da se oslobodi suvišnih kilograma i telo dovede u pravu formu. Zahvaljujući dijetologu i sopstvenom trudu, za svega 5 meseci oslabila je 12 kg, ali to nije sve. Ova Beograđanka ne samo da je doterala liniju već je i s uspehom održava! A kako je došlo do toga da se ugoji, a potom i obračuna se s viškom kilograma, Jelica kaže:

   – Svi u porodici smo gurmani, ali jedino sam ja izvukla deblji kraj. Podjednako volim i da kuvam i da jedem! Ako bih se našla u situaciji da ne mogu da rešim neki problem, okrenula bih se hrani. 100 g „milke“ bi nestalo dok pucnete prstima! I tako su se kilogrami lepili, a ja sam odbijala da ih vidim. Kad osetim da mi je suknja tesna, odem u radnju i kupim za broj veću i nastavim po starom. Stalno sam pronalazila izgovore za svoj izgled. Ove godine nećemo na more, pa ne moram da smršam! Tipično žensko razmišljanje...

  Mama, ti si debela!

   – Onda se desila jedna vrlo neprijatna situacija koja me je naterala da porazmislim o svom izgledu i zdravlju. Jednog popodneva, onako opušteno, u trenerci, sedela sam u dnevnoj sobi sa sinovima. Ispred nas je bio pun sto grickalica, gledali smo televiziju... dan kao i svaki drugi. Sasvim iznenada, stariji sin me je upitao: „Mama, kad si se poslednji put pogledala u ogledalu?“ Još uvek ne shvatajući poentu njegovog pitanja, uzvratila sam: „Što?“ Na to je usledio odgovor koji me je šokirao: „Pa, debela si!“ Došlo mi je u zemlju da propadnem. Stala sam na vagu i videla da imam 85 kg. Tada mi je prošlo kroz glavu da sam u prvoj trudnoći otišla na porođaj sa 77, u drugoj sa 83, a sada nigde bebe, a imam 85 kg!

  Dijeta do 1200 kcal

   – Pošto sam zaposlena na VMA, odmah sam otišla kod koleginice, dijetologa dr Tatjane Mraović, da joj se požalim zbog kritika i zatražim pomoć. Činjenica da sam na sistematskom otkrila da imam povišen nivo triglicerida i holesterola, me je samo učvrstila u nameri da poradim na sebi. Dr Tanja mi je prepisala dijetu od 6 obroka dnevno, sveukupno 1200 kalorija. Dobila sam po 10 predloga za doručak, ručak i večeru i to sam mogla sama da kombinujem. Redovno sam odlazila na kontrole, na svake 2-3 nedelje i, u odnosu na postignute rezultate, korigovao mi se jelovnik.

  Obavezne sportske aktivnosti

   – Osim promena u načinu ishrane, veoma je bilo važno da uvedem i sportske aktivnosti. Ja sam se opredelila za brzo hodanje i džogiranje. Ne živim daleko od radnog mesta i često sam do posla i nazad išla peške. Takođe, bar dva puta nedeljno sam džogirala u Hajd parku. Ukupno sam dnevno prelazila 8 do 10 km i uopšte mi nije bilo teško. Dugo sam se bavila sportom, tako da mi je prijalo da se vratim u formu!

  Zgodna učesnica Trke na štiklama

   – Od oktobra 2006. do marta 2007. sam smršala 12 kg. U aprilu se održavala Trka na štiklama u Knez Mihailovoj, i odlučila sam da učestvujem i pokažem svoju vitku liniju i dobru formu! Nisam pobedila, ali sam, za amatera, postigla sasvim zadovoljavajući rezultat! Od tada, redovno učestvujem na raznim maratonima i drugim vrstama gradskih aktivnosti za rekreativce. Zahvaljujući tome i dobro balansiranoj ishrani, već tri godine uspešno održavam kilažu. Zdravlje mi je odlično, trigliceridi i holesterol su u normali. Više ne merim kalorije, znam šta mi je mera. Ako želim sebi da priuštim nešto slatko, znam da mi sledi džogiranje ili brzo hodanje. Svaki višak kalorija se mora utrošiti. Shvatila sam da, ako želim da uživam u hrani, moram nešto i da žrtvujem! A to mi uopšte nije teško, jer kad čujem pohvale na račun svoje linije, rastem kao kvasac!

Preuzeto sa: Magazin CICA
Intervju i tekst: Maja Gašić

     Zahvaljujući savetima dijetologa, MARIJA RIBAROVIĆ je za godinu dana oslabila 21 kilogram!

   „Odluka da se pozabavim viškom kilograma proistekla je iz želje da pružim podršku svom sinu, Nikoli, u borbi sa istim problemom.“ Naime, Nikola je sa svojih 11 godina imao 77,5 kilograma, što je bilo daleko više od prihvatljivog za njegov uzrast. Kao svaka majka, bila sam zabrinuta za njegovo zdravlje, za posledice koje bi gojaznost mogla da ostavi u kasnijem uzrastu. Videla sam da mu je teško. Nije mogao da se bavi sportom kao njegovi vršnjaci, da trči za loptom... Želela sam da mu pomognem da oslabi i uživa u detinjstvu.

  Želeli smo pružimo primer Nikoli

   – Suprug i ja smo dosta razmišljali o tome šta možemo da učinimo za našeg sina. Igrom slučaja, čuli smo za dr Tatjanu Mraović i rešili smo da joj se obratimo za pomoć. To je bilo tačno pre tri godine. Kad smo prvi put otišli na pregled kod dr Mraović, razgovarali smo o Nikolinom problemu i o tome koliko je važna podrška porodice da bi se istrajalo s dijetom. Tada mi je palo na pamet da bi, zapravo, najbolju podršku i primer mogli da mu pružimo kada bi se i suprug i ja podvrgli istom režimu ishrane. Istina je, na žalost, da ni nas dvoje nismo mogli da se podičimo dobrom linijom. U to vreme, ja sam imala 80 kilograma, a suprug Goran čak 110!

  Bodrili smo se međusobno

   – Nakon mesec dana videli su se prvi rezultati! Suprug i ja smo oslabili po 3 kilograma, a Nikola čitavih 5! Bili smo prezadovoljni. Trud se isplatio i to nam je dalo podstrek da budemo još uporniji. Bodrili smo se međusobno, bili smo dobar tim. Moram da naglasim da smo imali veliku podršku dr Mraović. Razgovarali smo o svemu, savetovala nas je kad god smo imali neku dilemu u vezi sa ishranom ili kad bi osetili da posustajemo... Ovo je posebno bilo važno za Nikolu, jer je ponekad bilo potrebno da neko van porodice, neko nepristrastan, porazgovara s njim.

  Za godinu dana, 21 kg manje

   – Za godinu dana, naša mala porodica je od gojazne postala vitka! Svi zajedno smo ukupno oslabili preko 60 kilograma! Nikola je imao 57, ja 59 a suprug 88! I danas, dve godine kasnije, uspešno održavamo kilažu! Hranimo se prema istom režimu, s tim što sada ponekad dozvolimo sebi da pojedemo parče hleba za ručak ili se častimo kakvom poslasticom. I pored toga se ne gojimo! Ja se osećam odlično. Poletno, lako, ništa mi nije naporno. Ranije nisam mogla da odem na pijacu, a da se ne zadišem i hiljadu puta preznojim, a sad mi to dođe kao lagana šetnja! Srećna sam jer sam uspela da se izborim s gojaznošću koja mi je smetala, a kad vidim svog vitkog sina, još sam srećnija!

Preuzeto sa: Magazin CICA
Intervju i tekst: Maja Gašić

    MARINU VOJINOVIĆ (21)

   Oslabila 23 kg i sprema se za Olimpijadu!

   „Prilično sam ambiciozna i sigurna u sebe. Čvrsto verujem da imam odlične šanse da se kvalifikujem za Letnje olimpijske igre 2012. Zato je i bilo važno da na vreme počnem s dijetom!“, a ono što razlikuje Marinu Vojinović (21) od drugih žena koje su nam svoj put do vitke linije otkrile u rubrici „Zadovoljne i vitke“ jeste što i posle dijete ima punih 92 kg. Mnogo, rekli biste. Međutim, Marina se profesionalno bavi bacanjem kugle, atletskom disciplinom koja zahteva izuzetnu snagu i određenu masu. Tačnije, da bi postigla vrhunske rezultate, njena težina ne bi smela da padne ispod 90 kg. U svojoj kategoriji, Marina zapravo spada u vitke osobe.

  Prva dijeta i odličan uspeh

   – Uvek sam bila krupna, još kao mala. Pretpostavljam da mi je zato nastavnica fizičkog u osnovnoj školi predložila da treniram bacanje kugle. Krenula sam na takmičenja, a kad sam počela da nižem pobede, shvatila sam da mi se taj sport dopada i ozbiljno sam mu se posvetila... Ipak, i pored napornih treninga, 2005. godine sam se previše ugojila. Imala sam 118 kg, od čega najviše masti, i shvatila sam da moram nešto da promenim. Otišla sam kod dijetologa dr Tatjane Mraović i krenula s dijetom. Za 4-5 meseci sam izgubila 30 kg i došla na željenu kilažu od 88 kg. Posle te dijete, postala sam mnogo bolja u svom sportu, dobila sam na brzini i eksplozivnosti. Popravila sam rezultate u bacanju kugle za dobrih metar i po. Zahvaljujući tome plasirala sam se na svetsko prvenstvo u Kini!

  Ugojila sam se u Americi

   – 2008. sam dobila sportsku stipendiju i otišla u Ameriku. Upisala sam matematički fakultet i nastavila s treninzima. Nizala sam jako dobre rezultate, pobede na mnogobrojnim regionalnim takmičenjima... A, onda sam se, ove godine, malo opustila. Ne što se tiče škole i sporta, već hrane. Obožavam slatko, a u većini američkih restorana postoje švedski stolovi gde po ceni od sedam dolara možete da pojedete koliko poželite. Zaista je bilo teško odoleti i tako sam počela da preterujem... Svi su me zezali da sam se ugojila zbog američkih hamburgera, a u stvari sam se i dalje zdravo hranila, samo su porcije bile preobilne. Malo po malo, dogurala sam do 115 kg. Iako se to još uvek nije odrazilo na moj uspeh u sportu, znala sam da sam preterala i da moram da oslabim. Prilično sam ambiciozna i sigurna u sebe. Čvrsto verujem da imam odlične šanse da se kvalifikujem za Olimpijadu 2012. Zato je i bilo važno da na vreme počnem s pripremama.

  Disciplina je najvažnija

   – Čim sam došla u Beograd na letnji raspust, ponovo sam potražila dr Tanju Mraović. Ona mi je sastavila režim ishrane s pet obaveznih obroka. Smanjila mi je unos ugljenih hidrata, a povećala proteine. Naravno, porcije su bile manje, a slatkiši su bili, uslovno rečeno, zabranjeni. To znači da sam ponekad smela da pojedem štanglu crne čokolade, pod uslovom da te kalorije na neki način potrošim. U mom slučaju je to značilo da na treningu trčim pola sata više! Disciplina je od presudnog značaja. Ako želite da postignete uspeh, bilo da je u pitanju sport, posao ili obična dijeta, morate biti disciplinovani i odgovorni. Bar se ja time vodim u životu i za sada mi dobro ide!

  Oboriću svoj rekord!

   – Svakog dana treniram po 2-3 sata. Da biste postigli vrhunske rezultate u ovom sportu, pored talenta, neophodan je rad i predanost. Imam postavljen cilj i to mi uopšte ne pada teško, naprotiv, uživam u svakodnevnim treninzima. Inače sam vrlo aktivna po prirodi, pa čak i kad imam „slobodan dan“, ja ga provedem u nekoj vrsti rekreacije – šetnji, plivanju, igranju odbojke... Uveče ne mogu da zaspim ako se prethodno dobro ne izmorim! Zahvaljujući tome i režimu ishrane koji mi je prepisala dr Tanja Mraović, za dva meseca sam oslabila 23 kg. Sada imam 92, što je optimalno za atletičarku u mojoj disciplini. Ipak je potrebna određena masa da biste bili uspešni u ovom sportu. Znate, kugla ima 4 kg, što nije puno kada se samo drži u ruci. Ali, kada treba da se baci, i te kako je teška! Moj dosadašnji rekord je 15 m i 36 cm. Sada, kada sam doterala liniju i dobila na brzini i snazi, očekujem još bolje rezultate!

Preuzeto sa: Magazin CICA
Intervju i tekst: Maja Gašić

    MILICA JACKOVIĆ (57)

   Moguće je! SKINULA STOMAK i oslabila 16 kg u menopauzi

   Većina žena se, kad zađe u određene godine, pomiri sa viškom kilograma. Milica Jacković nije htela. U 57. godini života ona je povratila vitak stas i oslobodila se tegoba izazvanih menopauzom.

   - Sve dok nisam ušla u menopauzu nisam imala problema sa viškom kilograma. A onda, od 50. godine, počela sam da dobijam stomak. Činilo mi se kao da se odjednom stvorio. I ranije sam imala jače bokove, ali stomak nikada! Ruke su mi se popunile, zaoblile, nijednu košulju nisam mogla da obučem. I svake godine sam bivala sve deblja. U roku od šest godina sam sa konfekcijskog broja 42 došla na 46, pa čak i 48.

  Dva obroka dnevno i puno kolača

   - Nikada nisam imala redovnu ishranu. Navikla sam da jedem dva puta dnevno, a tek ponekad i tri. I tako sam valjda uspevala godinama da zadržim vitak stas. Međutim, s početkom menopauze sam izgubila meru. Čak i kada sam osećala da sam sita, imala sam potrebu da jedem. Svakog dana sam spremala kolače, navodno za celu porodicu, ali je najveći deo ipak završavao u mom stomaku. Omiljeni su mi bili oni sa čokoladom i orasima. A to uživanje u hrani me je koštalo. Ne samo da sam se ugojila preko 15 kg, već mi se i poremetila probava i metabolizam.

  Nisam htela da se pomirim sa svojom debljinom

   - Celog života sam veoma aktivna, navikla sam da stalno nešto raduckam – u bašti, oko kuće, u kihinji... A otkako sam se ugojila, sve mi je postalo teško. Nisam mogla sa lakoćom da se sagnem, ustanem, obavljam obične kućevne poslove. Ipak, najteže mi je bilo što više ništa od garderobe nisam mogla da obučem. Većina žena se, kad zađe u određene godine, pomiri sa skokom u kilaži, ali ja nisam htela. Osećam se mladom i nisam želela da me telo u tome sputava. Zato sam odlučila da se obratim dijetologu dr Tatjani Mraović. To je bilo pre 11 meseci i tada sam imala 84 kg.

  Dijeta po savetu dijetologa

   - Dr Tanja mi je uvela šest obroka dnevno. To znači da se jede na svaka tri sata, tako da nema gladovanja. Za doručak sam imala jogurt sa pahuljicama ili tanku krišku crnog hleba sa parčetom šunke. Užine su bile voćne, a za ručak sam jela supu, meso bez masnoće, dosta povrća... Svakog dana sam pila po pola litre jogurta, a hleb sam smanjila u potpunosti, iako prema dijeti nisam morala. Ipak, najviše sam jela voće i povrće, a bilo mi je dozvoljeno i da se ponekad počastim kockicom crne čokolade. Sve ono u čemu sam nekada uživala, kao što je pohovano meso i kolači, izbacila sam iz ishrane. I nije mi bilo teško, jer sam imala jaku volju. Veoma polažem na fizički izgled, osuđujem ljude koji se prepuste gojaznosti i zato sam samoj sebi bila najstroži kritičar. A dr Tanja mi je bila odlična podrška. Jednom prilikom mi je u šali rekla: „Jedite manje, imaćete više para“ i to sam usvojila kao svoj moto.

  Prepešačim 5 km i utrošim 320 kcal

   - U međuvremenu sam počela i da vežbam. Svakog dana prepešačim pet kilometara sa drugaricom! Stavim pedometar na nogu i krenemo. I stalno menjamo tempo. Prvo hodamo malo brže, pa usporimo, pa ponovo brzo... To je odličan način da se utroši 320 kcal. I zimus, kad je bilo hladno, nismo odustajale. Pored toga, dosta sam aktivna i u kući, po dvorištu, stalno nešto radim. Znojim se i osećam kako mi se salo topi. Ponekad se dešavalo da se od rada u bašti umorim i, kad krenem u šetnju, pomislim da neću izdržati. Međutim, iz šetnje se vratim odmornija i poletnija nego ikad! Ovaj vid rekreacije mi baš prija, podmlađuje me na neki način.

  Smanjila sam obim struka za 16 cm

   - Za ovih 11 meseci sam oslabila 16 kg. Najviše sam skinula u stomaku, čitavih 16 cm u obimu! I bokovi i ruke su mi se smanjili. Sve mi bolje stoji, telo mi se preoblikovalo, nije više kruškasto kao nekada. A staru garederobu, u koju sam toliko želela da uđem, morala sam da sužavam! Ipak, sačuvala sam neke stare stvari i držim ih izložene, kao u muzeju, da me podsete da više nikad sebi ne dozvolim da budem debela. Osećam se mnogo bolje, zdravije, pa čak i mlađe. Sve tegobe koje sam imala u menopauzi su nestale. Glava me više ne boli, probava mi se regulisala, metabolizam ubrzao, a „talasi vrućine“ su nastali... Plan mi je da oslabim još 1-2 kg i onda mi samo ostaje da održavam liniju!

   Dr Tanja mi je bila odlična podrška. Jednom prilikom mi je u šali rekla: „Jedite manje, imaćete više para“ i to sam usvojila kao svoj moto.

Preuzeto sa: Magazin CICA
Intervju i tekst: Maja Gašić

    MILKA TODOROVIĆ (41)

   Smršala 24 kg i posle 20 godina ušla u farmerke!

   Zahvaljujući režimu ishrane koji joj je prepisala dijetolog dr Tatjana Mraović, Milka je uspela da se oslobodi suvišnih kilograma, smanji obrim struka za 22 cm i, što je najvažnije, da reši zdravstveni problem!

   Kada je zbog hormonske terapije počela da se ubrzano goji, Milka Todorović (41), domaćica iz Novog Sada je rešila da potraži stručnu pomoć. Za sedam meseci je povratila vitak stas i zdravlje!

   - Jedno deset godina unazad vodim borbu sa viškom kilograma. Malo se ugojim, pa onda redukujem ishranu da povratim staru kilažu, pa onda opet dobijem koji kilogram... Međutim, kada sam prošlog leta bila na odmoru u Vrnjačkoj Banji, pojavili su se zdravstveni problemi koji su me naterali da se ozbiljnije pozabavim svojom ishranom.

  Zdravstveni problemi

   - Pre godinu dana sam otkrila da imam dve ciste na jajnicima i jednu na materici. Imala sam strašne odlive i ginekolog mi je prepisao hormonske injekcije kako bih regulisala ciklus. Od tog trenutka sam počela ozbiljnije da se gojim. Nezadovoljstvo koje sam i ranije osećala zbog neadekvatne kilaže, samo se pojačalo. Bila sam troma, primetila sam i da sam se ulenjila za kućne poslove, a šta god da sam obukla nisam bila zadovoljna svojim izgledom. Uz hormonsku terapiju je situacija bila još gora. Pošto nisam htela da dozvolim da se u potpunosti „upropastim“, po savetu supruga sam otišla kod dijetologa dr Tanje Mraović.

  Slatkiši za dobro jutro

   - Kad sam otišla na pregled kod dr Mraović imala sam 85 kg i morala sam da zaboravim na sve svoje dotadašnje navike u ishrani. A, kakve su one bile? Pa, mogu da kažem vrlo nezdrave! Ujutru, čim bih otvorila oči, morala bih da pojedem nešto slatko. Tek onda bi usledila kafa i sve ostalo. Inače, ljubav prema svemu slatkom, bilo da su u pitanju kolači ili čokolada, bila je moj najveći problem. Nije se dešavalo da prođe dan a da ne pojedem neki slatkiš. Osim toga, nisam imala redovne obroke, jela sam kad sam stizala ili samo kad sam bila gladna.

  Dijeta po savetu dijetologa

   - Dr Tanja mi je prepisala dijetu koja se sastojala od pet obroka, tri glavna i dve užine. Slatkiši, grickalice i gazirana pića su bili zabranjeni. Takođe, skoro sve namirnice sam pripremala na malo ulja ili u potpunosti bez. Masno i pohovano nije dolazilo u obzir. U jelovniku je bilo dosta povrća, voća, ribe i nemasnog mesa. Prvih mesec dana mi je bilo najteže. Trebalo je da se odviknem od jutarnje doze slatkiša, ali znala sam da nemam izbora ako želim da oslabim. Ali, kada je prva kontrola pokazala da sam oslabila četiri kilograma, više nisam imala krize. Dobri rezultati i razgovori sa dr Tanjom su mi dali podsticaj da nastavim sa ovakvom ishranom. Rešila sam najvažniji problem - Dve nedelje nakon što sam počela da držim dijetu sam otišla kod ginekologa na kontrolu. I tada se dogodilo čudo. Ultrazvuk je pokazao da više nemam ciste. Nisam mogla da verujem! Kada sam ispričala doktorki da sam bila kod dijetologa i da sam promenila režim ishrane, ona mi je potvrdila da su zbog toga ciste nestale. Prestala sam da primam terapiju, ciklus mi se regulisao, svi moji zdravstveni problemi su nestali. Bila sam presrećna. Ostalo mi je samo da doteram liniju.

  Smanjila sam obim struka za 22 cm

   - Tempo kojim su se kilogrami topili je bio fantastičan. U proseku sam mesečno mršavila između tri i četiri kilograma, a najviše sam skinula sa najkritičnijih delova tela - struka i sa butina. Pre dijete mi je obim struka bio 103 cm, a sada je 81! I butine su mi se znatno smanjile. Mislim da je tome doprinelo i to što sam poslednjih meseci pojačala fizičku aktivnost. Počela sam da šetam, otprilike svakog dana prepešačim 8 km. A radim i vežbice kod kuće. Čisto da malo zategnem stomak. Poslednja kontrola je pokazala da sam za mesec dana oslabila pet kilograma. To je moj najbolji rezultat do sada!

  Nova figura i mladalački stil

   - Sada imam 61 kg i osećam se fantastično. Mnogo sam poletnija, nema stvari koju ne mogu da uradim. Svi mi kažu da sad izgledam mlađe, a i stil sam malo promenila. Prvi put posle 20 godina nosim farmerke! Moja ćerka je oduševljena „novom“ mamom. Ona mi je bila velika podrška. Bodrila me je tako što mi je stalno pokazivala fotografiju iz mlađih dana, na kojoj imam 60 kg. To mi je bio podsticaj da ponovo mogu tako da izgledam. I bila je u pravu. Za sedam meseci sam rešila tri velika problema – zdravstveni, emotivni i estetski. Zdrava sam, srećna i izgledam lepo. Šta više od toga mi je potrebno?

Preuzeto sa: Magazin CICA
Intervju i tekst: Maja Gašić

    SANELA RADOVIĆ (33)

   Nov život i nova figura sa 23 kg manje

   Zahvaljujući režimu ishrane po savetu dijetologa, Sanela se oslobodila suvišnih kilograma i konačno uživa u časovima plesa!

   Danas je Sanela Radović (33) zgodna, mlada žena koja ima cilj u životu i krupnim koracima grabi ka njegovom ostvarenju. Međutim, nije oduvek bilo tako. Deset godina je ova mlada Beograđanka taložila kilograme i nezadovoljstvo. A onda je, pre 10 meseci, rešila da okrene novi list i, uz pomoć stručnjaka, povrati vitku liniju!

   – Problem s viškom kilograma nije nešto što mi se dogodilo preko noći. Punih deset godina sam „radila“ na tome. U dvadesetoj sam imala 54, a trideseti rođendan sam dočekala s neverovatnih 94! Što znači da sam u proseku dobijala po 4 kg godišnje. Lagano, gotovo neprimetno, od mršavice sam se pretvorila u debelu devojku.

  Nisam izbirljiva, sve volim da jedem

   – Sve je počelo nа studijаmа. Učenje, sedenje kod kuće i neprestano grickanje bilo je pogubno po mene. Osećala sam se kao u začaranom krugu. Što sam se više gojila, više sam jela i tonula u nezadovoljstvo. Inače, spadam u onu vrstu ljudi koja, kad ih pitate šta ne vole da jedu, nemaju odgovor. Nisam izbirljiva, sve volim da jedem. A to me je koštalo vitke figure... Odlučila sam da okrenem novi list – Po završetku studija, oslabila sam par kilograma, ali sam i dalje bila debela. Pokušavala sam da držim dijete, ali bez većeg uspeha. Moram priznati da se nisam posebno ni trudila. Kada su mi se pre godinu dana sklopile neke kockice u životu, odlučila sam da okrenem novi list i oslobodim se tela koje mi ne pristaje! Ovoga puta, umesto da sama isprobavam uspešnost raznoraznih dijeta, rešila sam da potražim stručnu pomoć.

  Šest obroka dnevno po savetu dijetologa

   – Kad sam u julu prošle godine otišla na pregled kod dijetologa dr Tanje Mraović, imala sam 87 kg i žarku želju da stignem do 60! Iako sam na frižideru držala sliku iz „mršavih“ dana kako bi me inspirisala da istrajem, smatrala sam da bi mi u ovim godinama bolje pristajao koji kilogram više. Režim ishrane koji mi je dr Tanja prepisala sastojao se od šest obroka. Za doručak sam imala musli, paradajz i mladi sir ili krastavac i jogurt. Ručak je bio bareno ili grilovano povrće, barena junetina, piletina i salata. Za užinu sam grickala bademe ili kikiriki. Iako se to ne preporučuje, dešavalo se da preskočim večeru, ali sam se uglavnom pridržavala dijete.

  Podrška je veoma važna

   – U prvih mesec dana oslabila sam skoro četiri kilograma i bila sam veoma zadovoljna rezultatima. Gubitak na težini od tri kilograma mesečno se smatra zdravim mršavljenjem i ritam koji se uspostavio je bio savršen. Nijednom nisam stagnirala, niti dobijala na težini, svakog meseca sam samo skidala kilograme. Nekada je to bilo pola, nekada kilogram, jedino mi je bilo važno da se tope. U celoj priči je veoma važna podrška, a dr Tanja je bila savršena. Mnogo mi se dopao njen način rada i stav koji ima prema životu i ljudima. Imala sam i veliku podršku kolektiva, koji me je stalno bodrio i hvalio, što mi je mnogo značilo.

  Ostvarila sam san

   – Sada imam 64 kg i još malo mi je ostalo da ostvarim cilj. Kažu da se poslednji kilogrami najteže skidaju, ali me to ne brine, jer znam da ću uspeti. Promenila sam se. S vitkom figurom, vratilo mi se i nekadašnje samopouzdanje. Sve mi je krenulo u životu! Nedavno sam upisala i školu plesa. To mi je oduvek bio san, ali zbog obaveza i suvišnih kilograma nisam mogla da ga ostvarim. Iako su časovi vrlo naporni, ja uživam. To mi dođe kao neka vrsta rekreacije. Ponekad i trčim ili radim vežbe na spravama u Hajd parku. Iako sam po prirodi lenjivica, nije mi teško. Osećam se lako i poletno. Najveće oduševljenje sam doživela kada sam u običnoj, a ne radnji za trudnice ili punije dame, kupila farmerke. I to nije bio najveći broj!

Preuzeto sa: Magazin CICA
Intervju i tekst: Maja Gašić

^ Vrh strane ^
* Index * Ishrana * Zdravlje * Dijeta * Media * Kontakt *

ZdravaDijeta ©